Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Amerigo Vespucci - felfedezők képes leírás - Felfedezők, felfedezések.tlap.hu
részletek »

Amerigo Vespucci - felfedezők - Felfedezők, felfedezések.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: felfedezok.tlap.hu » Amerigo Vespucci - felfedezők
Keresés
Találatok száma - 5 db
Amerigo Vespucci

Amerigo Vespucci

Amerigo Vespucci (Firenze, 1451. március 9. - Sevilla, 1512. február 22.) olasz hajós, felfedező. Édesapja Nastagio Vespucci volt, Amerigo (neve a latin Emericus - a magyar Imre - olasz változata) a negyedik gyermekeként született nagy tekintélyű kereskedőcsaládban. Humanista neveltetésű volt, rengeteget olvasott, könyveket, térképeket gyűjtött. A Medici család bankárja lett, miután 25 évesen teljesítette egy franciaországi küldetésüket - 1491-ben Sevillába küldték, ugyanabba a kereskedőházba lépett be, ahol Kolumbusz Kristóf is hajózott, s valószínűleg tanúja volt Kolumbusz első útjáról való visszatérésének. Később személyesen is megismerkedtek, 1497-ben Amerigo készítette elő Kolumbusz harmadik amerikai utazását. 1499-ben csatlakozott Alonso de Ojeda expedíciójához Dél-Amerika északi partjának felderítésére. A Maracaibói-öböl partjainál hajózva látta, hogy az ottani bennszülöttek cölöpökre építkeznek, így a Venezuela (Velencécske) nevet adta neki. 1504-ig, már portugál zászló alatt, még két, brazíliai utazáson vett részt, s felismerte, hogy a felfedezett területek egy összefüggő földrészhez tartoznak. Az új kontinensről az európaiak Vespucci kétes hitelességű, eredeti kéziratban fenn nem maradt leveleiből értesültek - a közvélemény összekapcsolta nevével a felfedezést. 1505-ben megházasodott, honosították Spanyolországban, és felvették a Nyugat

Az Amerigo Vespucci utazása

Az Amerigo Vespucci utazása

A vitorlák már felhúzva, felbőgnek a motorok, s a Szuezi-csatornát lassan háta mögött hagyva - miközben oldalán még meg-megcsillan a sivatag homokjának aranyló színe - az Amerigo Vespucci végül már csak apró pont a Földközi-tenger végtelen kékjében. Az olasz flotta öreg vitorlása, az 1931-ben egy 19. századi schooner mintájára épített háromárbócos hadihajó ezzel megkezdte tizennyolc hónapos világkörüli útjának utolsó szakaszát.

Az újvilág nevének eredete

Az újvilág nevének eredete

Az elnevezés eredete jelenleg ismeretlen, feltételezések vannak, azt, pedig amire az előző kijelentést alapozom - és természetesen több tudományosan bizonyítható tény is alátámaszt - nem más, mint amit az alábbiakban elolvashat és leellenőrizhet bárki: Valóban volt egy Amerigo Vespucci nevű navigátor és kereskedő, (1451-1512) Aki Firenzében látta meg a napvilágot, és nagybátyja Fra Giorgio Antonio Vespucci, tanult domimikánus szerzetes segítségével maga is tanult emberré vált. Tanult némi filozófiát, csillagászatot és földrajztudományt, majd ezután Medici familiánál vállalt állást, mint kereskedő. A fellelhető levelek szerint először Sevillába küldték, majd Cadiz kikötővárosába, kereskedelmi ügyvivőként.

Megszületett Amerigo Vespucci

Megszületett Amerigo Vespucci

1451-ben vagy 1454-ben született egy gazdag firenzei kereskedőcsaládban. Humanista nevelést kapott, sokat olvasott, könyveket és térképeket gyűjtött. A Medici család 25 éves korában franciaországi küldetést bízott rá, ezt teljesítve a Medicik 'bankjának' alkalmazottja lett. Főnökei 1491-ben spanyolországi ügyeik intézésére Sevillába küldték, s ebbéli minőségében valószínűleg jelen volt, amikor Kolumbusz visszatért első útjáról. A későbbiekben részt vett Kolumbusz további expedícióinak előkészítésében, s nagy valószínűséggel a harmadik előtt személyesen is megismerkedtek.

Ötszáz éve halt meg Amerigo Vespucci

Ötszáz éve halt meg Amerigo Vespucci

Róla nevezték el Amerikát, de mit csinált ő, ha a közvélekedés az Újvilágot nála évekkel korábban elérő Kolumbusz Kristóf 'nyakába varrja' kontinens felfedezését? 500 éve halt meg Amerigo Vespucci.

Tuti menü