Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Cook kapitány képes leírás - Felfedezők, felfedezések.tlap.hu
részletek »

Cook kapitány - Felfedezők, felfedezések.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: felfedezok.tlap.hu » Cook kapitány
Keresés
Találatok száma - 7 db
1779. február 14. - James Cook kapitány halála

1779. február 14. - James Cook kapitány halála

1779. február 14-én, a Hawaii-szigeteken élő bennszülöttekkel vívott összecsapásban vesztette életét James Cook brit tengerész, felfedező, aki a Csendes-óceánon és az Antarktisz körül tett utazásaival vált világhírűvé.

275 éve született Cook kapitány

275 éve született Cook kapitány

1728. október 27-én, éppen 275 évvel ezelőtt született az angliai Yorkshire grófságban a nagy felfedező, James Cook. 'Nem tettem nagy felfedezéseket, de többet derítettem fel a déli tengerből, mint bárki más, aki előttem arra járt, ezért a Föld ezen részének alapos megismeréséhez már csak kevés tennivaló maradt.' - mondta világkörüli útja után Cook kapitány.

Cook kapitány 31 ezer dolláros levele

Cook kapitány 31 ezer dolláros levele

Több mint 200 év után, egy festmény hátoldaláról került elő az a levél, melyben James Cook értesíti feletteseit arról, hogy épségben visszatért első ausztráliai útjáról. A levélre, melynek értékét a szakértők 20 000 angol fontra tartják, a kelet-angliai Brancaster Hall könyvtárában egy képkerethez rögzítve talált rá a londoni Bonham's aukciós ház egyik becsüse.

Cook kapitány....ki is fedezte fel Új-Zélandot?

Cook kapitány....ki is fedezte fel Új-Zélandot?

Gondoltam hamár a Pitcern-szigetekről esett szó, maradok még egy bejegyzés erejéig a világ ezen táján: íme egy kis helyreigazítás James Cook kapitányt és Új-Zélandot illetőn. Sokan úgy gondolják, hogy Új-Zélandot (Ausztráliával együtt) James Cook fedezte fel. TÉVEDÉS! Mindkét esetben holland hajósok voltak az elkövetők. Új-Zéland tekintetében Abel Tasman nevéhez kötődik a felfedezés sikere, aki mindezt 1642-ben tette, tehát több, mint 100 évvel Cook előtt. Ausztrália tekintetében pedig a 16.századig kell visszamenni, és az elismerés Willem Jansz-szé. Ő volt az első európai aki partra szállt a kontinensen.

Cook-szigetek

Cook-szigetek

Tömörebben és találóbban valószínűleg nem lehet megfogalmazni mindazt a szépet, gyönyörűséget, amit ezek a szigetek magukban rejtenek. A szigetre látogatókat a helyi lakosok boldog köszönéssel, mosolygós arccal fogadják: Kia Orana! Ebben a köszönésben minden benne van, amit egy kedves, barátságos, vendégszerető nép mondhat a féltett szigetükre lépő turistának. Ez a köszönés azonban kifejezi azt is, hogy mindenki látogassa meg ezt a mennyei paradicsomot, amíg itt a Földön van. ' Szinte nem is a Földhöz tartoznak, a Földnek egy leszakadt darabja ', mondta Cook kapitány 1777 -ben, amikor először pillantotta meg a szigeteket.!

James Cook

James Cook

James Cook, egy Skóciából bevándorolt mezőgazdasági munkás fia még gyermek volt, amikor az apja munkavezető lett az egyik szomszédos községben. Az ifjú James érdeklődő szelleme, tehetsége már korán megmutatkozott, és apjának munkaadója fedezte iskoláztatása költségeit 12 éves koráig. Tízes évei elején azon a farmon élt, ahol apja dolgozott, majd a Whitbytől északra fekvő tengerparti falu egyik vegyeskereskedésében volt inas. Ekkor látott először hajót és tengert. 1746-ban, amikor 18 éves lett, elszegődött inasnak a Whitbyben élő közismert kvéker hajótulajdonoshoz, John Walkerhez, és 21 éves korában már hivatásos tengerészként dolgozott Walker szénszállító barkjain. A masszív felépítéső, tengerálló, 300 és 400 tonnás lassú vitorlás hajókkal főleg az Északi-tengeren közlekedtek. Amikor Whitbyben a hajókat sólyába állították karbantartásra - ezt az inasok és a legénység tagjai végezték a legkeményebb téli hónapokban -, Cook kint lakott a parton, és éjszakánként matematikát tanult. A whitbyi hajók állandóan az Északi-tengeren, veszélyes vizeken dolgoztak, a kevés tájékozódási pontot nyújtó partok mentén. Mindez kiváló gyakorlati felkészülés volt Cook számára: a fiatalembernek, aki itt tanulta a tengerészetet, más tengeren nem kellett félnie.

James Cook újabb felfedezőúton

James Cook újabb felfedezőúton

1776. július 12-én, két korábbi expedíciót követően az angol hajós, James Cook a Discovery és a Resolutio nevezetű hajókkal újabb felfedezőútra indult. Úticélja a 'Szendvics-szigetek voltak. Erről az útról azonban már soha nem tért vissza.

Tuti menü