Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Európai felfedezők képes leírás - Felfedezők, felfedezések.tlap.hu
részletek »

Európai felfedezők - Felfedezők, felfedezések.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: felfedezok.tlap.hu » Európai felfedezők
Keresés
Találatok száma - 11 db
100 éve indult el Amundsen az Északnyuga

100 éve indult el Amundsen az Északnyuga

Száz éve, 1903. június 16-án indult el Kristiania (ma Oslo) kikötőjéből Roald Amundsen arra az útjára, amely az Északnyugati Átjáró bejárásaként vonult be a történelembe. A Föld egyik legveszélyesebb vízi útját évszázadokon át keresték a hajósok. Felkutatására először John Cabot indult el 1497-ben, VII. Henrik angol király utasítása alapján, majd Jacques Cartier és Francis Drake is próbálkozott. Sir Martin Frobisher angol kapitány 1576-1578-as kutatóútján csak Labradort és a Hudson-öblöt érte el, több út pedig katasztrófával végződött. Humphrey Gilbert, akinek tanulmánya az átjáróról később számos expedíciót ösztönzött a kutatásra, 1583-ban, egy útjáról visszatérve, az Azori-szigeteknél hajótörés áldozata lett. 1611-ben Henry Hudsont fiával és hét társával együtt a fellázadt legénység kitette egy csónakban a tengerre, a róla elnevezett öbölben mindnyájan elvesztek.

750 éve született Marco Polo

750 éve született Marco Polo

1254. január 8-án született Marco Polo a középkor leghíresebb utazója. Csaknem negyed századot töltött a Közel-Keleten és Kelet-Ázsiában, a művelt keleten. Élményeit egy igazi itáliai összefogás eredményeként mondhatta naplóba: a velencei polgár Genova börtönében egy pisai írástudónak mesélte el történetét.

Abel Tasman holland felfedező elérte Új-Zélandot

Abel Tasman holland felfedező elérte Új-Zélandot

A Déli sziget északi csúcsára (ma - Arany-öböl) érkező Tasman-t két kenuban (waka) érkező maorik fogadták. Tasman a saját embereit küldte le egy csónakban, azonban nem értették meg egymást. A helyiek csónakjukat meglékelték, négy ember halálát okozva. Máig vitatott kérdés, hogy ki is az igazi felfedezője Új-Zélandnak. Annyi bizonyos, elsőként Tasman látta meg a Déli-sziget partjait 1642-ben. A partvonalat követve északkeletnek tartott tovább, majd egy öbölben horgonyzott le. Ekkor találkoztak először a szigetlakók és az európaiak, ám a maori harcosok végül is elűzték Tasman embereit. Cook kapitány csak 1769-ben érte el az Északi-szigetet. A partraszállás ez esetben is ütközettel járt, ám ezúttal a maorik vére folyt.

Amundsen

Amundsen

Amundsen 1872. július 16-án született a norvégiai Borgéban. Vékony, beteges gyermek volt, de már kiskorától arról ábrándozott, hogy híres felfedező lesz. Özvegy édesanyja megnyugtatására beiratkozott ugyan az orvosi egyetemre, de anyja halála után azonnal egy fókavadász hajóra szegődött matróznak.

Aranyhomok, zöldeskék víz

Aranyhomok, zöldeskék víz

Ellátogatunk Új-Zéland egyik legszebb nemzeti parkjába. Nincs is kellemesebb annál, mint kiruccanni az itteni komor télből és élvezni a déli félteke csodáit. Abel Tasman a mesés déli földrészt keresve vitorlázott az uralkodó szelek szárnyán. 1642. december 13-án a következő bejegyzést írta a hajónaplóba: délkeletre előttünk nagy földdarab emelkedik a látóhatár fölé. Északnak fordultak, s a partvonalat követve haladtak előre. Öt nappal később horgonyt vetettek egy biztonságosnak tűnő öbölben. A partról füst szállt fel, ahol a maori törzs emberei két, sirályok vontatta hajót láttak közeledni az óceán felől. Másnap megpróbáltak kapcsolatba lépni velük, de egy a múlt homályába vesző félreértés következtében a bennszülöttek négy tengerészt lemészároltak, így az első, Új-Zélandra érkező európaiak gyorsan felvonták a horgonyt, és sietősen távoztak.

Elérte vagy nem? Peary és az Északi-sark

Elérte vagy nem? Peary és az Északi-sark

Északi-sark és környéke, április 6. - Elmondása szerint ezen a napon érte el az Északi-sarkot Robert Edwin Peary. A kalandos életet élt megállapítás esetében mindenképp helytálló. Nem pusztán azért, mert mérnöki diplomát szerzett, majd az amerikai haditengerészetnél dolgozott, és hidakat épített délen, hanem azért, mert eközben csak egy valami érdekelte, a hideg, ismeretlen vidék meghódítása.

Magellán-expedíció - 480. évforduló

Magellán-expedíció - 480. évforduló

480 éve, 1519. szeptember 20-án indult el Magellán flottája a spanyolországi Guadalquivir-folyó torkolatából. Ezzel kezdődött a nagy kaland, bolygónk felfedezésének egyik legfontosabb fejezete: a Föld első körülhajózása.

Roald Amundsen

Roald Amundsen

A történelemben előforduló érdekes véletlen egybeesések egyike, hogy a sarkvidékek két legjelentősebb norvég felfedezője, Fridtjof Nansen és Roald Amundsen egyazon korban élt. Amundsen tizenegy évvel Nansen után, 1872-ben született a délkelet-norvégiai Sarpsborg városának közelében. Eredetileg orvosi pályára készült, de ezirányú terveit feladva úgy döntött, hogy inkább a sarkkutatásnak szenteli életét. Képzett tengerészként először egy, az Északi-sark felé tartó kereskedőhajó fedélzetén szolgált, majd a Belgica első tisztje lett. Ez a hajó 1897 és 1899 között elsőként telelt át az Antarktiszon.

Robert Peary meghódította az Északi-sarkot

Robert Peary meghódította az Északi-sarkot

Robert E. Peary amerikai mérnök-tengerésztiszt 1909. április 6-án elsőként tűzte ki az Északi-sark központi részén az amerikai lobogót. Peary 1856. május 6-án a Pennsylvania állambeli Cresson-ban született. Életéből 18 év (1891-1909) telt el a nagy álom beteljesüléséig. Fagyásos sérülések következtében nyolc lábujját veszítette el.

Hirdetés
Thor Heyerdahl

Thor Heyerdahl

Thor Heyerdahl (Larvik, Norvégia, 1914. október 6. - Colla Michari, Olaszország, 2002. április 18.) norvég utazó. Eredetileg tengerbiológus, akit érdekelt az antropológia. Kon-Tiki expedíciójával lett híres, melynek során egy tutajjal 8000 kilométert vitorlázott Dél-Amerikából a Tuamotu-szigetekre. Az expedíció megmutatta, nem volt technikailag lehetetlen, hogy Dél-Amerikából eljussanak a Polinéz szigetvilágba. Fizikai és genetikai bizonyítékokra hivatkozva sok antropológus azonban továbbra is úgy gondolja, hogy ellenkező irányból, Ázsiából települtek be Polinézia őslakói.

Vasco Da Gama első indiai útja

Vasco Da Gama első indiai útja

Első útjára még csak négy hajóval indult el Vasco da Gama, pár évvel később azonban már 21 hajó szállt vízre, hogy elérje India partjait. A legtöbbször az államhatalom által szorgalmazott nagy földrajzi felfedezések a 15. század második felében kezdődtek el. A felfedezéseket ösztönözte, hogy a növekvő európai belső áruforgalom nagyobb mennyiségű nemesfémet igényelt (ez az ún. aranyéhség). A kialakult túlzott nemesfém igényen kívül az új kereskedelmi hajóutak feltérképezése is szükségessé vált. Ugyanakkor a felfedezéseket maga a technika és a tudomány fejlődése is elősegítette. Így egyre több hajó hagyta el a spanyol és a portugál kikötőket.

Tuti menü