Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Fizika, kémia képes leírás - Felfedezők, felfedezések.tlap.hu
részletek »

Fizika, kémia - Felfedezők, felfedezések.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: felfedezok.tlap.hu » Fizika, kémia
Keresés
Találatok száma - 7 db
A magyar kémia eredményei a kiegyezés korában

A magyar kémia eredményei a kiegyezés korában

Felsoroltuk a múlt század legfontosabb kémiai felfedezéseit a felfedezőjükkel együtt. Magyart nem találtunk közöttük. Megállapíthatjuk, hogy a magyar kémikusok nem tartoztak a világ élvonalába. De már születtek olyan magyar szakmunkák, amelyeket a külföldi kémiai könyvek megemlítettek, születtek szakkönyvek, amelyeket külföldi kiadók idegen nyelven adtak ki magyar szerzők tollából. Írtak kitűnő könyveket tudósaink magyar nyelven itthoni használatra is, s ezek bármelyik nemzet szakkönyveivel felvehették tartalmilag a versenyt. És születtek olyan megállapítások is, amelyek a magyar felfedező nevén vonultak be, és maradtak meg máig a kémiatörténetben. Tekintsük át tehát, hogy a 19. század második felében a kémiában Magyarországon vagy külföldön melyek voltak azok a tudományos eredmények, amelyeket magyar szakemberek és felfedezők értek el. Tegyük ezt a kémia szakágainak kronológikus sorrendjében.

Egy kis tudománytörténet...

Egy kis tudománytörténet...

Az anyagban fellelhető tudósok, fizikusok, kémikusok, csillagászok, feltalálók, felfedezők jelentős mértékben járultak hozzá az emberiség jelenlegi tudásához, döntően meghatározták a technikai fejlődését. Az oldalon lévő táblázat születésük időrendjében sorolja fel őket. A listából közvetlenül ugorhat bármelyikük címszavára, illetve a kapcsolódó témakörökre. A lista közel sem teljes, de jó időrendi áttekintést ad.

Felfedezések hömpölygő folyama

Felfedezések hömpölygő folyama

Századunk oly gazdag volt felfedezésekben és annyira bővelkedett a műszaki újításokban, hogy az ember hajlamos azt hinni, ilyen soha többé nem fordulhat elő. Ez az önteltség azonban csupán kollektív képzelőerőnk szegényességéről árulkodik... E könyv megírásában az a szándék vezetett, hogy sorra vegyünk néhány kérdést azok közül, amelyekre már oda kell figyelni, de még nem lehet megválaszolni őket. A korábbi évszázadok tapasztalatai arra utalnak, hogy az előttünk álló évek izgalmai olyan kérdésekre adott válaszokból fakadnak majd, amelyek feltevéséhez ma még nem tudunk eleget.

Fotózás

Fotózás

Az ember minden idokben szerette megörökíteni önmagát. Gondoljunk az osember vadászjeleneteit orzo oskori barlangrajzokra, a görögök, rómaiak bronzból, márványból készített portréira, a reneszánsz idején született portréfestményekre. A 18. században már a polgárok körében is szokásos arcképet rendelni a festotol, s miután az egyszeru polgár is szeretett volna arcképet magáról, így jött létre például a leginkább gépies megoldás, az árnykép. Ez azonban igen kezdetleges és célszerutlen módja volt az arcmás rögzítésének. Ezért folyton keresték, kutatták a legmegfelelobb eljárást egy-egy jelenség rögzítésére. A megoldást végül a fizikai és kémiai felfedezések hozzák meg. A fizikai ismeretek, a sötétkamra, camera obscura tökéletesítésével megteremti a lehetoséget a fényképezés számára. A lehetoség akkor válik valósággá, amikor a camera obscurával nyert képet rögzíteni tudják. Ekkor a képvetítési ismereteket egyesítik az új kémiai eredményekkel. A francia Daguerre által készített daguerrotípiát a fotó elodjének tekinthetjük. Eljárásának lényege, hogy fényérzékeny ezüstjodid lemezen egy nátriumvegyülettel rögzíti a látványt. A daguerrotípiát a 19. század közepén E. S. Archer találmánya szorítja háttérbe. Módszerének a negatív-pozitívon alapuló másolatkészítés a lényege - ez a mai fényképezés alapja is.

Galilei, Galileo

Galilei, Galileo

(1564-1642) Olasz fizikus, matematikus, csillagász. A modern értelemben vett, a kísérletezésen, tapasztalaton alapuló és a matematikai bizonyítás módszerével dolgozó fizika megalapozója. Pisában született, ahol 1581-ben medikus lett az egyetemen. 1589-ben a pisai egyetem professzora lesz. Foglalkozott a szabadeséssel, a hajítással és az ingamozgással.

I. Marie Curie élete és munkássága

I. Marie Curie élete és munkássága

Ha valakit megkérünk, nevezzen meg egy meghatározó női tudóst, aki maradandót alkotott, bizonyára a legtöbben habozás nélkül Marie Curie nevét mondják. Ennek oka nem meglepő, hiszen a lengyel származású francia tudós asszony eredményeit a legtöbb férfi tudós is megirigyelheti. Sokan női Einstein-ként is említik. Ismerjétek meg jobban életét és kutatásait!

Lenyűgöző tudományos felfedezések 2010-ből

Lenyűgöző tudományos felfedezések 2010-ből

Az elmúlt évben annyi fontos tudományos hír érkezett, hogy nem akartuk tízre csökkenteni - a szokásoknak megfelelően - a leglényegesebb eredményeket. Még akkor sem, ha néhány tavalyi siker megítélése egyelőre bizonytalan. Bemutatunk hat orvosi és biológiai, illetve hat-hat fizikai valamint csillagászati felfedezést, amelyek rendkívüli előrelépést jelenthetnek a tudomány fejlődésében.

Tuti menü