Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Földrészek, szigetek képes leírás - Felfedezők, felfedezések.tlap.hu
részletek »

Földrészek, szigetek - Felfedezők, felfedezések.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: felfedezok.tlap.hu » Földrészek, szigetek
Keresés
Találatok száma - 8 db
A Déli-sark felfedezése

A Déli-sark felfedezése

A Déli-sarkot körülvevő kontinens a legújabban felfedezett földrész az emberiség történelmében. Az Antarktisz három óceán veszi körül: az Atlanti-, a Csendes-, és az Indiai-óceán. A többi földrésszel nincsen semmilyen kapcsolata, Dél-Amerika legdélebbi része fekszik legközelebb hozzá. Szárazföldi területe a jégperemmel és a szigetekkel együtt 14 millió km2, legmagasabb pontja 6100 m. A leghidegebb hónapokban a hőmérséklet -10 és -30 C° között van, de nem ritka a -70 foknál hidegebb hőmérséklet sem. Maga a Déli-sark az Antarktisz belsejében, 2800 méteres magasságban található.

A Déli-sark fölfedezése

A Déli-sark fölfedezése

Nagy és nem csupán ideális tudományos tekintetben fontos esemény, hogy a földnek eddig legtitokzatosabb, legmegközelíthetetlenebbnek látszó pontját, a déli pólust fölfedezték. A hírek, amelyek erről a nagy eseményről szólanak, ma még természetesen tisztázatlanok, válogatlanok, mert részben Amundsen Roald norvég hajósnak, a hajdan híres viking-hajósok késői ivadékának, részben pedig Scott angol kapitánynak tulajdonítják a Déli Sark felfedezésének a dicsőségét.

A Hawaii szigetek kialakulása

A Hawaii szigetek kialakulása

A Hawaii szigetek vulkáni működés eredményeként egyenként jöttek létre. Az óceán mélyén egy 'hot spot', azaz forró pont van, amiből a felszínre törő lávából először kialakult egy sziget. Ugyanúgy, ahogy a kontinensek, az óceán alatti kőzet lemezek is mozognak. Ez a lemez északnyugati irányban haladt, de az alatta levő forró pont helyzete változatlan maradt. Amikor legközelebb aktívvá vált a forró pont, az első sziget már elmozdult, így egy újabb sziget jött létre. Ennek megfelelően nyugatról keletre haladva egyre fiatalabbak a szigetek: Kauai 5 millió, Hawaii 1 millió éves.

Amerika

Amerika

A nyugati félgömb szárazföldje, az úgynevezett újvilág, területére nézve a második s meridionális kiterjedését tekintve az első föld rész, mely az északi sarkvidéktől a déli mérsékelt égöv végéhez ér, s úgy fenn, mint lenn közelebb jut a sarkhoz, mint bármely más földrész.

Amerika igazi felfedezése

Amerika igazi felfedezése

A műveltséget próbára tevő játékok és vetélkedők kedvelt témája Amerika felfedezése. Mindenki tudja, hogy Amerikát két évvel Mátyás király halála után, 1492-ben fedezte fel Kolumbusz Kristóf. Hosszú időn át senki sem kételkedett abban, hogy valóban az olasz származású hajóst illeti a felfedezés dicsősége. Nemrég azonban felmerült a gyanú, hogy esetleg mégsem mi, európaiak jutottunk el elsőként a tengeren át Amerikába. Lehet, hogy megelőztek minket a kínai hajósok?

Ausztrália felfedezése

Ausztrália felfedezése

Ausztráliát tartják a leghosszabb ideje folyamatosan lakott szigetnek. Az első emberek 70 ezer évvel ezelőtt érkeztek a szigetre, valószínűleg Délkelet-Ázsiából. Akkor a tenger szintje 50 méterrel alacsonyabb volt, így lényegesen kevesebb vízen kellett áthajózniuk az első 'felfedezőknek'. Az őslakosok helyi neve 'aboriginal', ami szó szerint bennszülöttet jelent. Az első európai szemek, amelyek meglátták Ausztrália partjait, portugál vagy holland hajósoké voltak. 1606-ban egy Torres nevű spanyol kapitány elsőként számolt be írásban a mai Queensland északi csücskéről. Róla kapta a nevét az Ausztráliát Új-Guineától elválasztó szoros is.

Cook-szigetek

Cook-szigetek

Tömörebben és találóbban valószínűleg nem lehet megfogalmazni mindazt a szépet, gyönyörűséget, amit ezek a szigetek magukban rejtenek. A szigetre látogatókat a helyi lakosok boldog köszönéssel, mosolygós arccal fogadják: Kia Orana! Ebben a köszönésben minden benne van, amit egy kedves, barátságos, vendégszerető nép mondhat a féltett szigetükre lépő turistának. Ez a köszönés azonban kifejezi azt is, hogy mindenki látogassa meg ezt a mennyei paradicsomot, amíg itt a Földön van. 'Szinte nem is a Földhöz tartoznak, a Földnek egy leszakadt darabja', mondta Cook kapitány 1777 -ben, amikor először pillantotta meg a szigeteket.

Egyszer volt... - Vörös Erik és Amerika felfedezése

Egyszer volt... - Vörös Erik és Amerika felfedezése

Az Egyszer volt az ember sorozat minden idők egyik legigényesebb ismeretterjesztő rajzfilmes vállalkozása, amely bemutatja az emberiség történetét a Földön megjelenő élet első formáitól kezdve egészen napjainkig.

Tuti menü