Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Nagy földrajzi felfedezések képes leírás - Felfedezők, felfedezések.tlap.hu
részletek »

Nagy földrajzi felfedezések - Felfedezők, felfedezések.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: felfedezok.tlap.hu » Nagy földrajzi felfedezések
Keresés
Találatok száma - 4 db
A nagy földrajzi felfedezések és hatásaik

A nagy földrajzi felfedezések és hatásaik

A videó foglalkozik a felfedezések előzményeivel és okaival. Megismertetjük a nézőt a portugál és a spanyol hajósokkal, az új kontinens lakosaival, az indiánokkal. Kitérünk a maja, az azték és az inka törzsek jellemzésére és a konkvisztádorok hódítására is. Válaszolunk arra a kérdésre is, hogy milyen hatással vannak a felfedezések Európára. A videó források segítségével mutatja be a tételt.

A nagy földrajzi felfedezések és következményei

A nagy földrajzi felfedezések és következményei

A XV. században fejlődésnek induló nyugat-európai gazdaság nagy mennyiségben igényelte a nemesfémből vert pénzérméket. Nőtt a keletről érkező árucikkek fogyasztása, Kelet kiszivattyúzta Európából a nemesfémet. Fejlődött a tudományos élet, bővültek a földrajzi ismeretek is. Ptolemaiosz görög tudós elmélete szerint a Föld gömb alakú. Toscanelli térképe (Indiát Európától Nyugatra, az Atlanti-óceán túlsó partján ábrázolta)

A nagy földrajzi felfedezések okai

A nagy földrajzi felfedezések okai

A nagy földrajzi felfedezéseknek nevezett folyamat ( XV-XVI.század) nem csupán új területek meghódítását jelentette. Átalakította egész Európa gazdasági, társadalmi, államszervezeti és kulturális civilizációját. Előidézte az amerikai kontinensen virágzó civilizációk bukását (inka,maya,azték). Közvetve Afrika és Ázsia népeinek az életét is megváltoztatta (rabszolga kereskedelem). A 15. sz. közepétől Európa nyugati fele kezdett kilábalni a középkori válságból: ritkultak a nagy éhínségek és járványok (nagy pestis:1348), véget ért a 100 éves háború (1337-1453) és a Rózsák harca (1455-1485), ritkultak a városi szegények és a parasztok felkelései, növekedésnek indult a népesség, erősödött a központi hatalom.

Amerika felfedezése

Amerika felfedezése

1492-ben Kolumbusz Kristóf elindul Huelvából, hogy nyugat felől jusson el Indiába. Október 12-én kiköt a Bahama-szigeteken, felfedezi Amerikát. Mintha a befektetők is most kezdenék felfedezni az Újvilágot, sajnos nem pozitív szempontból. Hirtelen, mintha mindenki most jött volna rá, hogy gond lehet az amerikai gazdaságban. Eddig mintha fel sem tűnt volna a hihetetlen adóssághegy, ami nagyobb, mint a Titanicot elsüllyesztő jéghegy.

Tuti menü