Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Nobel-díjas felfedezők képes leírás - Felfedezők, felfedezések.tlap.hu
részletek »

Nobel-díjas felfedezők - Felfedezők, felfedezések.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: felfedezok.tlap.hu » Nobel-díjas felfedezők
Keresés
Találatok száma - 4 db
A Nobel-díj és a magyar Nobel-díjasok

A Nobel-díj és a magyar Nobel-díjasok

Alfred Nobel 1833. október 21-én született Stockholmban. Apja és fivérei az ipar és a kereskedelem különböző ágaiban tevékenykedtek, jelentős szerepük volt az oroszországi olajlelőhelyek kiaknázásában. Alfred Nobel kivételesen tehetséges volt, és több jelentős találmány is f∓circ;zôdik nevéhez. Ezek legfontosabbika a dinamit volt, melyet 'véletlenül', de jó megfigyelés alapján fedezett fel. A nitroglicerint, ezt a rendkívül nagy hatású robbanószert 1843-ban fedezte fel az olasz Sobrero. Alkalmazását azonban akadályozta veszélyessége: már kis mechanikai hatásra, ütésre is robban, ami sok katasztrófát okozott.

Amerikai és ausztrál csillagászoké a fizikai Nobel-díj

Amerikai és ausztrál csillagászoké a fizikai Nobel-díj

Saul Perlmutter amerikai, valamint Brian P. Schmidt ausztrál és Adam G. Riess amerikai csillagászoknak ítélték oda megosztva az idei fizikai Nobel-díjat - jelentették be kedden a Svéd Királyi Tudományos Akadémián Stockholmban. A bizottság indoklása szerint a három tudós 'a Világegyetem gyorsuló ütemben való tágulásának távoli szupernóvák megfigyelésével történt felfedezéséért' érdemelte ki a díjat. Az elismeréssel összesen 10 millió svéd korona (326 millió forint) is jár, ennek felét Perlmutter, másik felét Schmidt és Riess kapja.

Elárverezték a DNS felfedezőjének Nobel-díját

Elárverezték a DNS felfedezőjének Nobel-díját

Az előzetesen reméltnél jóval magasabb áron, 2,2 millió dollárért kelt el egy csütörtöki aukción Francis Crick angol biokémikus Nobel-díja, amelyet 50 évvel ezelőtt a DNS felfedezéséért kapott. Az árverést szervező Heritage Auctions-tól közölték: a 23 karátos arannyal bevont Nobel-díjat Jack Wang, a Szilícium-völgyben és Sanghajban található Biomobie nevű gyógyszeripari cég elnök-vezérigazgatója vette meg.

Marie Curie

Marie Curie

Szisztematikus kutatásai magukban foglaltak két uránásványt: az uránszurokércet és a kalkolitot. Elektrométere kimutatta, hogy az uránszurokérc négyszeresen aktívabb magánál az uránnál, míg a kalkolit kétszeresen. Így arra a következtetésre jutott, hogy amennyiben korábbi feltevése (mely szerint az urán aktivitása a mennyiségtől függ) helyes volt, akkor a két ásvány, tehát az uránszurokérc és a kalkolit valamiféle más, sokkal aktívabb anyagot is kell hogy tartalmazzon, mint csak magát az uránt.

Tuti menü