Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Orvostudomány képes leírás - Felfedezők, felfedezések.tlap.hu
részletek »

Orvostudomány - Felfedezők, felfedezések.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: felfedezok.tlap.hu » Orvostudomány
Keresés
Találatok száma - 4 db
6 legérdekesebb orvosi felfedezés

6 legérdekesebb orvosi felfedezés

Az orvostudomány különleges tudományág, ahol talán mindennap születik valami forradalmi újdonság. Felmerül a kérdés, vajon az utóbbi évek mely felfedezései gazdagították leginkább az orvostudományt, és adtak ezzel esélyt sok embernek a gyógyulásra? A tudományos életben az új felismerések a véletlen műveként is adódhatnak, máskor azonban hosszú évek következetes kutatómunkájának eredményei. A szakemberek és szerkesztőségünk egybehangzó véleménye alapján kiválasztott hat orvostudományi felfedezést mutatunk be. Értékeltek: dr. Sólyom Éva idegtudománnyal foglalkozó szakember, Csurgó János professzor és humángenetikus, illetve a 3-Évezred munkatársa Koulka Mihály.

A barokk medicina korszaka

A barokk medicina korszaka

A XVII. század művészetében a késői renaissance művészet alapján na­gyobb mozgalmasságra törekvő stílus alakul ki, a barokk. Ezzel egyidőben jelenik meg az új természettudomány (Galilei) és filozófia (G. Bruno). A tudománytörténetben a XVII. század a matematikus-filozófusok: - Descartes, Leibniz, Pascal; a fizikus-csillagászok: Newton, Galilei, Kepler, Gilbert; a kémikusok: Robert Boyle, Jean-Baptiste van Helmont, valamint a kísérletezés és megfigyelés filozófusának Francis Baconnak azévszázada. Nem csoda, ha ennek a századnak orvosi irodalma is kiemelkedő.

Elképesztő orvosi felfedezés

Elképesztő orvosi felfedezés

Semmelweis Ignác kezdte sejteni (amit ma már senki sem vonna kétségbe), hogy egy alapos fertőtlenítős kézmosás megakadályozhatja a gyermekágyas anyák halálát. Igencsak meg kellett küzdenie igaza elismertetéséért. Nem véletlenül forrt össze neve az anyák megmentője kifejezéssel, hiszen abban az időben, amikor a szülés igen veszélyes vállalkozás volt, rájött, hogy a gyermekágyi lázat hogyan lehet megelőzni.

Világraszóló felfedezésről számoltak be szegedi kutatóorvosok

Világraszóló felfedezésről számoltak be szegedi kutatóorvosok

Hegyi Péter, a Szegedi Tudományegyetem 39 éves kutatóorvosa által vezetett munkacsoport kiemelkedő újdonságokat fedezett fel, melyek alapvetően átírják élettani és kórélettani ismereteinket a hasnyálmirigy működésével, illetve betegségeivel kapcsolatban - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény az MTI-t.

Tuti menü